top of page

AktieChatt

Varmt välkommna till ToppAktier.com realtidschatt för daytrading/swingtrading och aktietips!!

I realtidschatten nedan kan ni:

 

Dela tekniska diagram och alla typer av dokument/video

Spela in ljud meddelande till chatten

Spela in video meddelande till chatten

Ta live foto

Det går utmärkt att använda realtidschatten på alla mobil telefoner (smartphones)

Crypto exchange för att börja trada krypto (användning av denna länk vid registrering får ny användare 50 USD): https://crypto.com/

Disclaimer: Ingenting på ToppAktier skall tolkas som rekommendationer. Skriver mina köp och sälj men gör din egen analys!

Information på ToppAktier ska ej ses som finansiell rådgivning. 
Riktkurser och estimat kan innehålla fel och ska inte ses som uppmaning till köp. 


Allt är min egen syn på aktier, krypto och börsen. Aktiehandel, kryptohandel sker på egen risk och kan både resultera i vinst eller förlust. 
Jag äger också aktier i de bolag jag skriver om.

Om man följer mina köp gäller det också att vara uppmärksam när jag säljer. Flera av bolagen som diskuteras på ToppAktier är högrisk bolag och högrisk bolag måste bevakas varje dag ytterst noggrant.

ToppAktier innehav uppdaterad 2022-12-18

Uppdelad i en lång, swing och utdelningsportfölj:

 

Nytt ATH för ToppAktier portföljen

 

Kort riktkurs = 6 månader

Lång riktkurs = 18 - 24 månader

(risk) = riskvärdering av aktien (1 till 5 stjärnor, där 5=högst risk)

% = procent av portföljvärdet

 

Aktie kort riktkurs lång riktkurs (risk) %

Lång portfölj:

Nanologica 20 kr 50 kr (GAV 7 kr) (risk ***) (20%)

2cureX 15 kr 40 kr (GAV 12 kr) (risk ****) (11%)

Tempest Security 30 kr 60 kr (GAV 18 kr) (risk ***) (10%)

Mag Silver 20 USD (GAV 13,3 USD) (6%)

EQL Pharma 40 kr 50 kr (GAV 6 kr) (risk **) (3%)

Front Ventures 2,5 kr 5 kr (GAV 1,6 kr) (risk ****) (1%)

51% innehav av totala värdet 

 

Swing portfölj:

(endast Kort Riktkurs)

Energy Fuels 10 USD (GAV 6 USD) (5%)

Mestro 15 kr (GAV 8,5 kr) (risk ****) (4%)

9% innehav av totala värdet på swing portfölj

Lång Utdelningsportfölj:

Johnson & Johnson 200 kr 250 kr (GAV 147 USD) (5%)

Några exempel på uppgångar i ToppAktier portföljen sedan första köp:

(sidan startades start 2015-02-25)

EQL Pharma från köp på 2,9 kr till 28 kr (mitt första köp var EQL på 2,9 kr när sidan startades 2015-02-25)

NIO från köp 3,4 USD till 50 USD 6 månader senare

Nanologica från köp 3 kr till 13 kr 

 

Nordic Leisure från köp på 4,5 kr till över 21 kr 

 

Plejd från köp på 6 kr till över 60 kr

 

Lundin Mining från köp på 19 kr upp till 65 kr

 

EnQuest från köp på 1,65 kr till 4,7 kr på några veckor

 

Nordic Camping & Resort från köp på 19 kr till 30 kr (sålde allt vid 30 kr)

 

Blankning på Fingerprint cards när kursen var på 640 kr

 

Holmen från köp på 237 kr till 410 kr 

 

Skistar från köp på 94 kr till över 200 kr

SKF från köp på 125 kr till 170 kr inom några månader

 

Seadrill från köp på 14 kr till 40 kr på några dagar då jag sålde allt

Att bli en framgångsrik daytrader

 

Att bli en framgångsrik day trader kan vara mycket svårt och många misslyckas med att tjäna pengar och ger upp sin dröm att bli day trader. Nedan hittar du en lång rad olika tips som kan hjälpa dig om du vill börja day trada eller bli en bättre day trader än du redan är. Tipsen nedan hjälper dig att tjäna mer pengar men det kan finnas situation när tipsen här nedan inte gäller och det kan vara fördelaktigt att agera annorlunda än vad tipsen anger. I de flesta fall är det dock bäst att följa tipsen.

 

Glöm alla illusioner. Många tänker sig Day traders som folk som sitter på tropiska stränder och tjänar massor med pengar medan de köper och säljer aktier mellan drinkarna. Detta är mycket långt ifrån verkligheten. Att bli en framgångsrik day trader kräver mycket arbete och dedikation. Om du vill bli rik snabbt utan att arbeta är detta inte rätt alternativ för dig.

 

Spekulera inte i hur företags rapporter kommer se ut. Risken är alltid alltför stor. Det är bättre att vänta till rapporten har kommit och handla på trenden som uppstår. Din vinst blir kanske mindre men du slipper obehagliga överraskningar.

Som Day Trader letar du efter små kursrörelser inte kursdubblare. Hur en aktie kommer att agera under dagen är det viktiga inte hur en aktie kommer gå långsiktigt.

 

Det finns inga dåliga aktier. Som långsiktig investerar vill man investera i starka bolag med bra utveckling och undvika svaga bolag. Som day trader finns det dock inga dåliga aktier. Alla aktier är värda att köpa vid vissa tidpunkter. Det spelar ingen roll hur det underliggande företaget ser ut, dagens eller veckans kursrörelse är det viktiga.

 

Var inte rädd att ta en förlust. Bland det värsta man kan göra som day trader är att inte vara beredd att ta en förlust. Du vill inte bli sittande i en aktie med en nedåtgående trend. Det är bättre att sälja aktien snabbt och förlora en procent än att vänta på att den skall gå upp igen och se den gå ner 20-30%.

 

Lär dig teknisk analys. Teknisk analys är ett väldigt viktigt verktyg som du måste kunna som day trader. Den enskilt viktigaste faktor att följa är trendkanalen. Stöd och motstånd är mindre viktiga vid kortsiktig handel.

valutaStirra dig inte blind på aktier. Det finns många andra finansiella instrument som är lika eller t.o.m. ännu bättre lämpade för day trading. Detta inkluderar volatila och likvida marknader såsom valuta och råvarumarknaden. USD / Euro är t.ex. ett valutapar som erbjuder bra möjligheter till day trading och en otrolig likviditet.

 

Undvik illikvida aktier. Som Day trader vill du alltid kunna sälja aktier eller andra instrument snabbt utan att behöva vänta på en köpare. I undantagsfall kan det vara värt att investera mindre belopp i aktier med begränsat likviditet förutsatt att de har en stor och förutsägbar volatilitet.

Skaffa rätt konto. Om du vill vara day trader skall du skaffa ett konto hos en mäklare som var designat med day traders i åtanke. Ett konto som ger dig låga totala courtage kostnader. De flesta vanliga konton blir för dyra att använda i längden om man gör många affärer. Detta inkluderar konton med till syns mycket låga courtage såsom 9 kr.

 

Undvika att gå emot trenden. Som day trader är det inte värt att försöka förutse när trenden vänder. Detta lämnas åt mer långsiktiga investerare. Försök istället följa och utnyttja trenden.

 

Lär dig hur du tjänar pengar i en uppåtgående och en nedåtgående marknad. Var inte rädd att dra nytta av en nedåtgående trend.

Håll koll på andra marknader. Genom att hålla koll på USA och Asien kan du få en aning om hur marknaden kommer öppna och stänga.

Undvika att handla under den första timmen. Låt den inledande handeln ske och visa riktningen för dagen. Undantag från detta kan vara aktier som du vill sälja eller köpa baserat på gårdagens trend.

 

Titta på avsluten inte på orderboken. Om man granskar en orderbok är det mycket lätt att bli lurad. En aktie som är uppåtgående kan se ut som den har en tung säljsida och en aktie som går neråt kan se ut ha en tung köpsida. Titta istället på de senaste avsluten och deras trend för att se hur aktier kan komma att utvecklas.

 

Anpassa din köp efter den marknad du handlar på och det finansiella instrument du köper. Om du handlar med objekt med mycket stor likviditet såsom t.ex. USD/EURO så kan du genomför i princip hur stora ordrar du vill utan att påverka marknaden eller riskera att bli sittande med ett stort innehav som du inte kan sälja. Situationen är liknande med många bolag på Large Cap listan såsom Ericsson. Om du handlar i bolag på de mindre listorna måste du dock beakta de begränsade belopp som handlas för här och anpassa dina köp därefter. Detta är extra viktig om du handlar med aktier på t.ex. Aktietorget eller andra smålistor där det finns många aktier med hög volatilitet men låg likviditet. Köp inte en större post än vad du kan sälja när du vill sälja den.

 

Välj några få instrument som du handlar i och lär dig dessa väl. Undvika att välja mer än 10 olika objekt. Det är lättare att lära sig mycket om några få objekt och det är bättre att kunna mycket om några få objekt är det är att kunna många objekt skapligt. En nyckel till att vara en framgångsrik handlare är att veta mer om de objekt man handlar i än andra gör. Det lönar sig därför att specialisera sig och många som misslyckas som day traders gör de just för att de handlar med för många objekt vilket gör det omöjligt för dem att kunna nog mycket om varje enskillt objekt.

Om möjligt. Specialisera dig på objekt där du inte måste konkurrera med alltför många andra day traders. Hög likviditet är dock viktigare än låg konkurrens.

 

Handla aldrig för handlandets skull. Om du inte ser några bra affärer är det bättre att inte handla. Om man börjar handla även när det inte finns några bra affärer att göra riskerar man att snabbt förlora pengar. Om du känner ett behov att handla trots att du inte ser några bra affärer finns det en risk att du har blivit beroende, ett beroende som påminner om spelberoende. Om så är fallet bör du genast söka hjälp innan det får en negativ effekt på din portfölj och din plånbok. Att vända sig till en jour för spelmissbrukare är ofta ett bra val eftersom beroendena är mycket lika.

 

Nyckeln till framgång är disciplin!

Efter många års erfarenhet inom aktiehandel, har jag kommit fram till att disciplin är nyckelordet i trading oavsett vilka metoder man tillämpar. Världens bästa tradingmodell utan disciplin kommer inte att fungera.

 

En lönsam strategi är värdelös utan disciplin. Många daytrader slutar upp med att förlora mycket pengar på grund av att de misslyckas med att göra affärer som motsvarar deras egna kriterier. Som de säger, "Plan the trade and trade the plan."

Framgång är omöjligt utan disciplin.

 

Strategi och money management

Strategi och money management är två andra viktiga begrepp.

För att syssla med daytrading måste man ha en strategi och ett sunt money management precis som i ett företag. Du måste i förväg bestämma dig för vilka risker du vill ta.

Stop Loss är något av det viktigaste som finns.

Tänk på att du ALDRIG skall räkna med att "göra klippet".

All handel skall ske lugnt och enligt fasta regler och då kommer du att lyckas.

 

Vinster eller förluster

Som trader måste man acceptera förlusterna lika mycket som vinsterna annars kommer man inte att lyckas... Förluster kallar jag läropengar, för att då kan man analysera sitt system och sina regler och ibland förbättra och man lär sig nog ett och annat och får mer erfarenhet. Vinster är belöningen som man får för att man har varit en disciplinerad trader och har följt sitt eget system.

 

Hur mycket ska man ha som mål för att dra in per dag, vecka eller månad?

Jag har själv inga mål då jag tycker att det är stressande att sätta upp mål för hur mycket man ska tjäna per dag. Anledningen är att vissa dagar går det inte att tjäna några pengar alls och man går t.o.m med förlust. Det är en verklighet om man sysslar med daytrading.

 

Har man satt upp ett mål att tjäna ett visst belopp per dag så kan det lätt bli ett stressmoment och om man går back två dagar, då börjar man räkna pengarna som man "borde ha tjänat" plus två förlorade dagar. Stressen gör att man jagar affärerna och gör felbedömningar och detta leder till mera förluster.

 

För mig är det viktigare att följa mina regler och mitt system och att daytrada bra varje dag och försöka att sluta med plus även om det är små vinster. Då kommer de stora vinster av sig själva...

 

En sak är dock viktig, nämligen att analysera egna resultatet varje vecka eller månad för att se ifall resultatet är bra eller inte. På så sätt följer man sitt system och vet om systemet är fungerande eller inte.

 

Några råd från mig;

 

Skydda ditt kapital!

Ha tålamod och vänta ut rätt läge

Riskera inte alla dina pengar för att göra "det stora klippet"!

Ta inte en risk på mer än 2% i en enskild affär

Stäng dina positioner omgående när de bryter din första stop loss. Oavsett hur bra modell du har kommer du gå in i positioner som inte går det håll som det var tänkt, se då till att kliva av direkt. Låter du förlusterna skena iväg blir det bara svårare och svårare att kliva av.

Försök inte få ett bättre pris genom att snitta ner dig. Om en aktie inte går åt det håll du tänkt dig blir den inte bättre för att du köper på dig fler.

Gå ur aktier innan bolagen lämnar rapport och innan viktig statistik

Trada alltid i riktning. Handla med trenden och gå aldrig emot trenden!

Trada med de mest omsatta aktierna dvs aktier med hyfsade volymer. Det kan bli kostsamt att bli av med aktier med för få köpare eller säljare.

Försök inte att leta efter den absoluta botten eller toppen, det brukar vara svårt att lyckas med. Var nöjd om du kan hitta en säker trend för att åka med en bit. Var nöjd med resultatet, även om det gick att tjäna mer. Anteckna efter varje trade och notera vad som gick snett och vad du kunde gjort bättre. Andas ut och sträck på benen mellan traden, släng dig aldrig in i nästa!

Bli inte för girig efter en tids uppgång eller nedgång (om du har blankat). Tänk på att det alltid kommer förluster. Istället för att öka på posterna se till att halvera positionerna efter ett antal lyckade trades för förlusterna kommer, oavsett hur bra system man har!

Håll koll på hur USA och Asien stänger. I regel följer Europabörserna efter börserna i Asien och USA. Ta det lugnt och invänta trenden. Om USA stigit kraftigt är det viktigt att ta det lugnt den första timmen av dagen efter.

Om USA och Asien stigit kraftigt brukar de Europeiska och Svenska börsen öppna med ett gap, men den första rörelsen uppåt brukar ganska snabbt följas av en sansad återhämtning, då brukar det bli köp- eller blankningsläge.

 

 

Några regler som jag brukar följa;

 

Låter trenden vara min vän!

Kapar förlusterna på ett tidigt stadium och låter vinsterna växa.

Lägger inte på en redan förlorande position.

Använder alltid stopp-loss.

Stannar utanför om jag är osäker.

 

 

Några viktiga regler för att bli en framgångsrik trader!

 

Acceptera att det krävs hårt arbete för att bli en framgångsrik trader.

Det tar tid att bli rik.

Utarbeta en analysmetodik som passar din personlighet.

Överskatta inte din förmåga att prognostisera marknadens utveckling.

Var disciplinerad och låt inte känslorna styra ditt handlande.

Använd alltid Stop-Loss!

Ta ansvar för dina misstag och skyll inte på andra.

Skapa en genomtänkt riskhantering – ta inte för stora positioner, snitta inte ned dig och var aldrig rädd för att sälja med förlust.

Bry dig inte om att ha rätt, utan bry dig om att tjäna pengar.

Låt trenden vara din vän. Kapa dina förluster tidigt, men låt dina vinster växa.

Skapa en handlingsplan, det vill säga en genomtänkt placeringsfilosofi, en personlig anpassad analysmetodik, riskhanteringsregler och en klar målsättning för din trading.

Några av börsens gyllene regler

 

Cut your losses short.

Gå snabbt ur en aktie som inte utvecklas som du har tänkt dig. Respektera stop loss signalen. Försök inte vänta ut en dal för att få tillbaka pengarna när kursen sedan stiger, eftersom det inte alls är säkert att den gör det. Dalen kan bli både djupare och långvarigare än du räknat med. Risken finns att din smärtgräns nås precis när kursen står som lägst och att det är då du säljer.

 

Let your profits run.

Om du äger en aktie som utvecklas fint inom en uppåtgående trendkanal, behåll den. Men bevaka den noggrant och var beredd att agera när den bryter sig ut ur trendkanalen. Det är alltid bara en tidsfråga innan detta sker.

 

When in doubt, stay out.

Detta är kanske den viktigaste av alla regler.

Man kör inte om i trafiken om inte sikten är fri. Samma regel gäller på börsen: man lägger inte sina pengar på ett objekt som man tvivlar på.

 

Let the trend be your friend.

Försök inte gå emot rådande trend. Gå inte in i en aktie som befinner sig i en nedåtriktad trendkanal och ligg inte kvar i en aktie som får sin uppåtriktade trendkanal bruten. Följ med trenden. Det går bara att surfa på vågorna, inte mot dem.

 

Spel och kärlek hör inte ihop.

Tänk på att aktierna helt struntar i vilka som är deras ägare. De har inga känslor, därför ska inte du ha några känslor gentemot dem. En bra grundregel är att vara helt trolös gentemot börsens papper. Om du blir förälskad i en aktie, då är det fråga om ensidig kärlek. Visar du trofasthet, är risken stor att du blir bedragen.

 

 

 

 

Spread-handel

 

Ju större spreaden är (skillnaden mellan köpare och säljare i orderboken) desto större potential finns det att göra snabba vinster till begränsat risktagande. Generellt är strävan är att köpa och sälja inom ramen för spreaden och i synnerhet att köpa på botten av spreaden och sälja på toppen. Potentialen med att handla på breda spreadar ligger i att det kan ge en bra avkastning trots att aktien inte nödvändigtvis har rört sig. Denna typ av trading har kommit att bli mindre lönsam efter att de flesta börserna i världen infört lägre tick size (lägsta tillåtna ordernivå). Däremot finns fortfarande intervall som är särskilt intressanta. När en aktie passerar 50,00 kr stiger tick sizen från 10 öre till 25 öre. Vid det tillfället är tick sizen värd en halv procent.

 

Trender

 

Att analysera aktiens rörelse under den senaste tiden med hjälp av teknisk analys ger en bra uppfattning om inom vilka intervaller aktien rör sig. Här finns många olika verktyg och modeller som ofta tillämpas av traders. Många traders som tidigare försörjde sig på att tjäna pengar i spreaden har tvingats övergå till att ta tidsmässigt längre positioner och försöka utnyttja rådande trendläge.

 

Likviditet

 

Att aktien har en hög likviditet, alltså handlas i stora volymer, är väldigt viktigt då man som traders snabbt måste ha möjlighet att komma ur en position om aktien rör sig i en ofördelaktig riktning. En hög volym skapar även förutsättningarna för att kunna genomföra snabba affärer utan att driva kursen.

 

Volatilitet

 

Aktiens volatilitet är viktig att hålla koll på för att få en större inblick i vilket håll aktien rör sig. En kombination av trenden samt volatiliteten ger en bra bild av vart aktien är på väg och hur snabbt. För en aktie som uppvisar stor volatilitet så ökar också sannolikheten för rejäla prisförändringar på kort tid.

 

Som trader kan man skapa riskneutrala positioner som exempelvis att man går lång (köper) i ett investmentbolag samtidigt som man går kort (blankar) i dess underliggande aktier, kallas ofta short/long eller kort/lång. Det går även att ställa A- och B-aktier mot varandra om man vill spekulera i att skillnaden dem emellan skall röra sig i en speciell riktning. Båda dessa alternativ förutsätter dock att likviditeten är hög i respektive värdepapper. Eftersom denna typ av strategi innebär ett begränsat risktagande så är det vanligt att investerare använder sig av kraftig hävstång.

 

Felprissättning

 

Som trader vill man utnyttja att marknaden inte är effektiv, d.v.s. att felprissättningar uppstår. Felprissättningar kan uppstå när en aktie handlas på olika marknader samtidigt eller mellan olika instrument kopplade till en specifik aktie eller annan tillgång. Denna typ av affärer ger oftast en mager avkastning eftersom felprissättningar sällan blir stora. Av detta skäl har datorer kommit att överta denna del av tradingen. Andra tillfällen när felprissättningar ofta uppstår är i samband med emissioner då det skiftas ut teckningsrätter. Teckningsrätten ska då teoretiskt alltid spegla priset i underliggande aktie, men inte sällan uppstår mindre felprissättningar. Denna tradingstrategi kan tillämpas med lågt risktagande varför många traders väljer att skruva upp den finansiella risken genom belåning.

 

Var ligger avsluten?

 

Det är viktigt att hålla koll på om avsluten för en aktie ligger på köp- eller säljsidan. En aktie som t.ex. stiger kraftigt kommer att ha en tunn köpsida i orderboken då avsluten sker direkt mot säljarna vilket kan ge en felaktig bild på var aktien är på väg. Genom att titta på om avsluten ligger på köp- eller säljsidan kan man få en signal om var kursen är på väg. Men eftersom den datoriserade handeln har vunnit mark senaste tio åren så har värdet av informationen i de öppna orderböckerna sjunkit. Ett orderdjup kan snabbt förvrängas när tidigare dolda volymer plötsligt kan pumpas ut på sälj- och köpsidan. Samtidigt har den mindre tick sizen inneburit att orderboken bara visar en begränsad bild av utbudet och efterfrågan eftersom bara de fem närmsta nivåerna är synliga för vanliga investerare.

 

Utnyttja skillnaden mellan köp- och säljkurser.

Minimera affärsrisken genom att minska innehavet efter hand.

Crossover köpa eller blanka när två glidande medelvärden bryter.

Breakout innebär att position tas när ett tidigare motstånd eller stöd bryts.

KISS är den enklaste formen. Köp när kursen bryter över ett glidande medelvärde, sälj när kursen bryter under.

 

Dagshandel kritiseras ibland som spekulativt och kortsiktigt, men anses av andra vara det smörjmedel som behövs för att en aktiemarknad ska bli effektiv. Det kan exempelvis vara genom att förbättra marknadens likviditet - hur enkelt och snabbt det går att hitta en motpart. En kritik som kan riktas mot dagshandel är när handlare agerar genom så kallad 'frontrunning', alltså exempelvis köper när de ser att en order tecknats för att kunna sälja till just den ordern, trots att ordern skulle kunna ha mötts av ordinarie motpart till bättre pris eller volym.

bottom of page